Count Basie

09feb.11

Count Basie [1904-1984]

Născut în Red Bank, New Jersery, Basie a început să cânte şi s-a format ca pianist, muzician, în diverse spectacole, alăturându-se în 1929 trupei conduse de Bennie Moten. După dispariţia acestuia din urmă, formaţia şi-a păstrat componenţa, luându-l pe Basie ca lider. Pentru mai mult de jumătate de secol. Iar ca o comparaţie – doar Ellington l-a egalat. Basie, stăpânul swing-jazz-ului prin simplitate, claritate, printr-un mod irezistibil şi totodată nedemonstrativ, dirija punctând doar cu degetul sau ridicând din sprânceană. Anii războiului (wwii) l-au surprins în turul teatrelor, sălilor de dans, de spectacole, dintr-un capăt într-altul al Americii, nu în cele mai bune condiţii, dar, spre deosebire de alţi lideri de formaţii, călătorea alături de membrii trupei sale, jucând poker şi relatând istorisiri haioase.

O viaţă trecătoare călătorind mereu, aidoma carnavalului ce venea în oraş, vis proiectat încă din copilărie. Odată cu trecerea timpului, stilul de muzică s-a schimbat, astfel, în pragul anilor 50, s-au transformat într-o „maşină” de redat muzica swing, singura reminiscenţa fiind modalitatea de surprindere. Cu toate acestea, Basie a fost, cu certitudine, motiv de disperare pentru alţi pianişti de jazz – neputând fi copiat/imitat în vreun fel. După moartea sa, orchestra şi muzica sa au atins un statut de „instituţie” internaţională. În prezent orchestra sa există, cu un sunet ce se apropie remarcabil de original, dar fără lider. N-a putut fi înlocuit niciodată!

Bing, bing, bing! Trei clinchete, trei stropi, într-o mare de linişte, intr-o apa limpede, urmate în cascadă de tobe şi saxofon ce surprind finalul clasic, aşteptat, al oricărei piese aparţinând lui Count Basie şi orchestrei sale, fără cusur.

 

Reclame


No Responses Yet to “Count Basie”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: