bruca manigua

05Mar10

Bruca Manigua este un cantec compus prin anii 30 de catre gigantul muzicii cubaneze, Arsenio Rodriguez, compositor, si care a fost preluat de-a lungul vremii de multi artisti, prima data de Orquesta Casino de la Playa, o formatie de jazz, al carei vocalist era Miguelito Valdes. Versurile sunt o mixtura afro-cubaneza [din dialectul congolez mai degraba – dupa cum afirma Rodriguez intr-un interviu din 1964], prin care autorul isi exprima cu mandrie mostenirea africana precum si lamentarile asupra a ceea ce a suferit poporul sau. Tragedia lui Rodriguez este de-a fi trait vremuri in care, de culoare fiind, ii era interzisa intrarea in anumite cluburi.

Coro: Yenyere bruca maniguá

Chorus: In munti se ascunde raspunsul

Abre cuita buirindingo

Bruca maniguá ae

Arata-mi cararea/calea spre libertate, din munti

Daca accentul cade pe ultima silaba [manigua] – atunci este un cuvant de origine africana, iar daca accentul cade pe penultima silaba a cuvantului [manigua] – atunci se identifica cu originea Taino – a populatiei indigene cubaneze de dinaintea lui Columb – si care inseamna aproximativ – salbaticie sau arealul padurilor tropicale sau arealul mlastinos al padurii tropicale.

Pana la urma contextul cantecului se refera la mostenirea africana. BRUCA – inseamna vrajitoare, vrajitorie, devenit BRUJA in spaniola [o alta poveste despre BRUJA in viitor]. Ca o paranteza, numele tarii, Cuba, provine de la “Cubanacam” – in limbajul indigenilor TAINO inseamna “loc in centru”.

Sunetele si vocabularul african au fost sursa unui dulce mister – ingredientul essential in formarea artistului. “Si no tiene negro, tiene carabal” – interpretat ar insemna ca o persoana din Cuba are sange negru sau carabali, care este tot sange negru. In alte cuvinte, identitatea cubaneza nu este neaparat una alba, ci una neagra, sau uneori alba si neagra. Identitate mulatto (creola). Asta este realitatea si contextul in care trebuie vazute lucrurile. “CARABALI” restrange in sens femeile si barbatii din zona sclavilor din Carabal [sud-estul Nigeriei], unul dintre porturile cu sclavi ale Africii. Cantecul sensibilizeaza, atinge si alerteaza nervul sensibil – auzit in strigatul disperat/plinsul inabusit al impovaratului vanzator de alune.

***

Yo soy carabalí,

negro de nación.

Sin la liberttad

no pue’o vivi’.

 Eu sunt CARABALI din popor, fara libertate – a trai nu pot.

 ***
Mundele cabá, con mi corazón,

tanto maltráta, cuerpo ta’furi eh

 Mundele cumba flote

siempre ta’ngarua’cha.

***

queta’ por mucho,

 que yo lo ndinga siempre ta’maltratá.

MUNDELE – se refera la omul alb sau detinatorul de sclavi.

***

Yo soy carabalí, soy mandinga

quiero mi libertad Ae.

MANDINGA [mandinka] – capata cateva conotatii distincte, in functie de zona, de context, in cantecele cubaneze – ea se refera la grupurile entice Dinga si Mandinga din Africa de Vest, din Senegal – Gambia – Ghana – Congo, oameni capturati pentru sclavie si care au ajuns in Cuba prin 1827-1830.
In Argentina rurala [in extenso – America latina] – mandinga e unul dintre numele atribuite necuratului. Daca gandim logic – triburile Africii practicau magia neagra – de aici conotatia de belzebut, spirit rau. Oricum, Cuba, intre 1962-1992, a fost in mod oficial un stat ateu, vizita Papei Ioan Paul al-II-lea revigorand catolicismul oficial. Despre DINGA – in Africa a existat o boala cu febra si dureri musculare, denumita in dialectul Swahili – ca dinga, boala dusa de sclavi in Cuba, unde a izbucnit o epidemie prin 1827.

Mai studiem, mai cercetam, de completat.

Anunțuri


2 Responses to “bruca manigua”

  1. 1 inlarg

    Reblogged this on ATA MOTEK and commented:
    bruca manigua


  1. 1 bruca manigua (via “Only the unforgivable is at all forgivable”) | Ado Feck

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: